Przepis na domową pizzę – sprawdzony przepis na ciasto na pizzę

Kiedy goście niespodziewanie postanawiają nas odwiedzić, chcemy przygotować coś na szybko. Ale co wymyślić skoro mamy mało produktów w lodówce? Co możemy zaoferować gościom niż standardowe kanapki? Możemy zrobić na szybko domową pizze. Zazwyczaj składniki zawsze znajdą się w lodówce. W tradycyjnym przepisie są drożdże, ale my nie mamy za bardzo czasu na ich wyrośnięcie. Wtedy można skorzystać z alternatywnego przepisu na pizze bez drożdży i zawsze mieć pewność że się uda.

Sprawdzony przepis na ciasto na pizzę

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • bazylia
  • oregano
  • jajko
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę należy przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać łyżeczkę soli oraz zioła, następnie zrobić małą dziurkę w usypanej mące i wbić jajko. Dodać pół szklanki przegotowanej wody i zacząć ugniatać. Następnie należy dodać oliwę z oliwek. Wygniecione ciasto przełożyć na blat wysypany wcześniej mąką i dalej ugniatać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli ciasto się klei trzeba dosypać odrobinę mąki. Kiedy ciasto już ugnieciemy wtedy możemy rozwałkować je wałkiem w określony przez nas kształt. Na koniec należy zawinąć rogi naszego ciasta, aby składniki pozostały na swoim miejscu.

Sos pomidorowy do pizzy

  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą. Następnie posmarować rozwałkowane przez nas ciasto uzyskanym sosem. Teraz już została kolej na dodatki.

Dodatki do domowej pizzy

  • szynka
  • pieczarki
  • ser żółty
  • mozzarella
  • pomidor
  • świeża bazylia

Dodatki mogą być przeróżne, w zależności od tego co posiadasz w domu. Kombinacje z dodatkami nie stanowią problemu. Można zrobić tradycyjną pizze, albo dla osób które nie jedzą szynki, zwykłą wegetariańską. Na sos pomidorowy należy położyć starte pieczarki i przykryć je serem. Na sam wierzch należy położyć szynkę pokrojoną w plasterki i włożyć do piekarnika na 15-20 minut na 180 stopni C. Przed końcem czasu położyć pokrojone pomidory. Wtedy nie będą za bardzo rozwodnione. Po wyjęciu pizzy udekorować świeżą bazylią.

Przepis na domową pizzę – sprawdzony przepis na ciasto na pizzę
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here