Strona głównaPRZEPISYDomowe prażonki - najlepsze mięso na kociołek ogniskowy - sprawdź przepisy

Domowe prażonki – najlepsze mięso na kociołek ogniskowy – sprawdź przepisy

Dania z kociołka, nazywane także prażonkami, to doskonały sposób na urozmaicenie codziennej kuchni. Prażonki świetnie sprawdzają się zamiast grilla, ponieważ można przygotować je w trakcie spotkań ze znajomymi lub rodziną, a nie są tak absorbujące jak przewracanie mięs na grillu. Podpowiadamy, jakie mięso wybrać na kociołek ogniskowy i jak je przygotować.

Jakie mięso wybrać?

Wybierając mięso do prażonek, warto zdecydować się na produkty najwyższej jakości, a także tradycyjne, regionalne smaki. Doskonałym wyborem są mięsa marki Hańderek, słynące ze smaku, aromatu i tradycyjnych receptu. Hańderek ma w swojej ofercie produktów mięsnych różne produkty takie jak karczek, golonka, kiełbaski, parówki, a także szynki, boczki i wędliny. W tak bogatej ofercie każdy znajdzie coś dla siebie. Do prażonek najlepiej wybrać takie mięsa jak kiełbaski lub boczek. Prażonki to tradycyjna potrawa z Jury Krakowsko-Częstochowskiej, która dla wielu osób jest prawdziwym smakiem dzieciństwa. Tradycyjnie prażonki są przygotowywane na ognisku w żeliwnym kociołku, a wierzchnia warstwa najczęściej jest zakrywana liśćmi kapusty. W ten sposób powstaje potrawa o niezwykle aromatycznym smaku i doskonałym zapachu. Obecnie wiele osób wybiera dania z grilla zamiast prażonek, jednak powoli wraca moda na potrawy z kociołka nad ogniskiem.

Przepisy na domowe prażonki

Prażonki to dania wyjątkowe, które tradycyjnie były przyrządzane nad ogniskiem. Współcześnie można także zdecydować się na stworzenie takiej potrawy po prostu na kuchence gazowej. Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na smaczne, domowe prażonki.

Grochówka z kociołka z kiełbasą i boczkiem

Grochówka z kociołka z boczkiem to smaczne i dosyć proste danie.

Do przygotowania grochówki z kociołka potrzebujesz:

  • 50 dag grochu żółtego,
  • 50 dag wędzonego boczku (najlepiej marki Hańderek),
  • 50 dag kiełbasy Dymionej (marki Hańderek),
  • 2 duże cebule,
  • 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
  • papryka wędzona słodka i ostra,
  • olej,
  • woda lub bulion ok. 3 litrów

Przygotowanie dania krok po kroku:

  1. Pokrój cebulę, boczek i kiełbasę.
  2. W dużym kociołku rozgrzej olej i zblanszuj cebulę, obsmaż boczek i kiełbasę.
  3. Dodaj przyprawy, podlej wodą i dodaj groch.
  4. Całość gotuj przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Tak przygotowaną grochówkę możesz podać z chlebem.

Tradycyjna prażonka z kociołka

Tradycyjna prażonka powinna być przygotowywana w dużym, żeliwnym kociołku, który należy zawiesić nad ogniskiem lub nad grillem. Klasyczna prażonka to ta z boczkiem i kiełbasą. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 2 kg ziemniaków,
  • pół kostki masła,
  • 3 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 20 dag boczku,
  • 50 dag kiełbasy,
  • kawałek słoniny,
  • dużą kapustę,
  • sól i pieprz

Całość przygotowania dania wraz z gotowaniem zajmuje około 90 minut, więc warto zacząć znacznie wcześniej. Przygotowanie krok po kroku:

  1. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę, a następnie pokrój w plastry.
  2. Pokrój także boczek, słoninę i kiełbasę.
  3. Na dnie kociołka ułóż plastry boczku i słoniny. Następnie wyłóż go liśćmi kapusty.
  4. W kolejnej warstwie powinny znaleźć się warzywa, a więc ziemniaki, marchewka i cebula.
  5. Postaraj się ułożyć wszystkie warstwy jak najciaśniej, użyj przypraw, aby dodać smaku potrawie.
  6. Na sam koniec dodaj masło i liście kapusty. Dokręć wieko kociołka.

Zwykle potrawa jest gotowa po około godzinie, a z kociołka zaczyna wydobywać się smakowity aromat.

Wersja Jurajska poniżej:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read