Warzywa to jeden z najważniejszych elementów zdrowej diety. Obecnie ich smakiem można cieszyć się przez cały rok – w dużej mierze dzięki gotowym mieszankom mrożonym, które są powszechnie dostępne i łatwe do przyrządzenia.
Czy mrożone warzywa są zdrowe?
Nie jest żadną tajemnicą, że najzdrowsze są warzywa świeże. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z mrożonek. Mrożenie to jedna z najskuteczniejszych metod utrwalania żywności. Zamrożone produkty spożywcze zachowują zdecydowaną większość wartości odżywczych – odnosi się to również do warzyw i tworzonych z nich mrożonych kompozycji na patelnię. Odpowiednio zamrożona mieszanka to źródło wielu cennych witamin i minerałów, które są niezbędne do budowania odporności organizmu i jego prawidłowego funkcjonowania.
Jakie są zalety mrożonych warzyw na patelnię?
Mrożone warzywa na patelnię mają sporo zalet. Są niskokaloryczne, w związku z czym osoby dbające o linię mogą bez obaw włączyć je do swojego jadłospisu. Są pełnowartościowymi produktami spożywczymi. Są doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich osób, które chcą się racjonalnie i dobrze odżywiać również zimą. Warto pamiętać, że pozasezonowe warzywa, które zimą czy jesienią można kupić w marketach, nie są najlepszym wyborem z uwagi na to, że pełno w nich środków chemicznych. Mrożone warzywa na patelnię są dla nich znakomitą alternatywą, a ogromna różnorodność w zakresie tych produktów umożliwia dopasowanie smaków do indywidualnych preferencji.
Mrożonki wyróżniają się długim terminem przydatności do spożycia – warzywa na patelnię zawsze warto mieć pod ręką. Posiłek, którego bazę stanowią, jest nie tylko smaczny, ale i łatwy do przygotowania. Nie trzeba mieć wybitnych umiejętności kulinarnych, aby urozmaicić jadłospis i codziennie jeść co innego na obiad – z mrożonymi warzywami na patelnię jest to bardzo proste oraz niedrogie, co przy aktualnych cenach żywności ma niebagatelne znaczenie.
Jak przygotować dane z warzyw na patelnię?
Gotowe mrożone warzywa na patelnię dają szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o przyrządzanie posiłków. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Wystarczy zawartość opakowania wrzucić na patelnię i smażyć je pod przykryciem przez ok. kwadrans. Najlepiej do tego celu wykorzystać oliwę z oliwek lub inny zdrowy olej – w niewielkich ilościach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby mieszankę wzbogacić dodatkami w postaci np. przesmażonej cebuli czy czosnku, pestek słonecznika lub dyni albo orzechów. Z warzywami na patelnię świetnie komponują się również kiełki oraz sosy. Jedna mieszkanka może stanowić samodzielne danie, a można ja także podać z makaron, ryżem, kaszą czy ziemniakami. Wiele w tym momencie zależy zresztą od składu takiej kompozycji.
Warzywa na patelnię w omawianej formie to także idealna baza do wielu sałatek. Jak więc zatem doskonale widać, w kwestii stosowania w domowej kuchni mrożonych warzyw na patelnię opcji jest naprawdę mnóstwo. W tym miejscu wypada jeszcze przypomnieć o pewnej niezwykle ważnej sprawie – takiej mianowicie, że raz rozmrożonych warzyw nie wolno ponownie zamrażać. Jeśli zostały poddane obróbce termicznej, można przechować je w lodówce, a na drugi dzień odsmażyć albo odgrzać w mikrofalówce.
Jak wybierać najlepsze mrożone warzywa na patelnię?
Wybór mrożonych warzyw na patelnię to wypadkowa paru istotnych czynników. Przede wszystkim trzeba koniecznie zapoznać się ze składem mieszanki. Powinna zawierać ona same warzywa plus ewentualnie przyprawy, ryż lub kaszę. Nie jest natomiast wskazanie, żeby w składzie znajdowały się utwardzone tłuszcze roślinne, które są szkodliwe dla zdrowia. Eksperci z działu spożywczego Carrefoura radzą, aby wybierać mieszanki bez sosów – sos najlepiej samemu przygotować w domu. Pozostaje jeszcze sprawa konkretnych preferencji. Każdy ma zarówno swoje ulubione warzywa oraz takie, za którymi specjalnie nie przepada. Na szczęście w sklepach wybór jest na tyle duży, że nie ma problemu ze znalezieniem kompozycji warzywnych trafiających w różne gusty.
Gdzie kupować mrożone warzywa na patelnię?
Obecnie w mrożone warzywa na patelnię dostępne są praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych – i tych mniejszych, i w super- oraz hipermarketach. Najlepiej zaopatrzyć się w nie tam, gdzie najczęściej robione są zakupy. Rzecz jasna aspekt finansowy odgrywa przy tym ważną rolę. Warto pod tym właśnie kątem porównać oferty wielu producentów.
Mrożone warzywa na patelnię niejednokrotnie okazują się strzałem w dziesiątkę, gdy nie ma zbyt dużo na przyrządzenie pożywnego i smacznego posiłku. Nic dziwnego, że Polacy uwielbiają tego typu mieszanki. To wygoda oraz oszczędność pieniędzy, a także wspaniały sposób na urozmaicenie diety – zwłaszcza w okresie zimowym. Warzywa na patelnię wyróżniają się atrakcyjnymi cenami i dobrą dostępnością. Są od razu gotowe do obróbki termicznej – czyli gotowania, smażenia, duszenia lub pieczenia. Różnorodność w zakresie tego typu produktów jest w stanie sprostać oczekiwaniom i potrzebom nawet najbardziej wymagających konsumentów.