Pyszne, miękkie ciasto, oblane bitą śmietaną, frużeliną lub słodką polewą, to coś, co wszyscy lubimy. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby gofrów, ale wiele osób nadal częściej kupuje je przy plaży albo na mieście, niż zrobić je samodzielnie w domu. Przepis na gofry jest bardzo prosty i jeżeli tylko posiadamy odpowiednią formę, to warto je przygotować samemu.
Sprawdzony przepis na ciasto na gofry – to dzięki niemu będą pyszne i puszyste
Gofry to przysmak, który pochodzi z Belgii, ale na dobre zaaklimatyzował się w Polsce. Choć są bardzo kaloryczne i ciężko jest poprzestać na zjedzeniu tylko jednego, to ich niepowtarzalny smak sprawia, że są bardzo lubianym deserem. Istnieją w wielu różnych wariantach, ale na początek najlepiej jest nauczyć się robić te tradycyjne, które od wielu lat są hitem budek w nadmorskich kurortach.
Jak często w przypadku wypieków, tak i tutaj kluczem do sukcesu jest prostota. Sprawdzony przepis na ciasto na gofry to taki, który nie zawiera zbyt wielu składników. Przepis na gofry powinien charakteryzować się nieskomplikowanym składem i taki właśnie jest ten, który przedstawię wam poniżej.
Sprawdzony przepis na ciasto na gofry – składniki
Na przygotowanie gofrów potrzeba około godziny, ale zdecydowanie warto! Oto składniki:
- 150 g drobnego cukru (lub nieco mniej, jeżeli nie chcesz, by były bardzo słodkie)
- 125 g masła
- łyżeczka cytryny
- nieduża szczypta soli
- 3 średnie jajka
- 3 szklanki mleka
- 250 g mąki pszennej typ 500
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na gofry – jak przygotować te słodkie, miękkie wafle
Na początku wybijamy do oddzielnych miseczek żółtka i białka jajek. Żółtka mieszamy z mlekiem i roztopionym masłem, koniecznie wystudzonym, a następnie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i roztrzepujemy porządnie mikserem. Stopniowo dodajemy cukier, a po nim mąkę, którą wcześniej przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy, w której nie ma żadnych grudek. Białka oddzielnie ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z resztą ciasta. Końcowa konsystencja ciasta, powinna być nieco gęściejsza niż w przypadku ciasta naleśnikowego. Ma przypominać gęstą śmietanę. Po wszystkim trzeba je odstawić na minimum 15 minut, musi odpocząć. Ten sprawdzony przepis na ciasto na gofry, jest serio bardzo prosty!
Gdy ciasto odpocznie, wystarczy partiami przelewać je do gofrownicy i piec w niej ok. 10 minut. To wszystko. Smacznego!