Strona głównaGASTRONOMIACo warto wiedzieć o kuchni molekularnej?

Co warto wiedzieć o kuchni molekularnej?

Kuchnia molekularna to pojęcie, które większości z nas może wydawać się nieco enigmatyczne. Nie ma w tym nic dziwnego, bo jej historia sięga zaledwie roku 1988. Okazuje się, że jej powstanie było próbą połączenia kuchni z…nauką. Jeżeli wydaje nam się to interesujące, warto zapoznać się z najważniejszymi zasadami kuchni molekularnej. Warto byłoby też mieć świadomość tego, jakie przepisy kuchni molekularnej są godne uwagi.

Kuchnia molekularna – najważniejsze informacje

Kuchnia molekularna z całą pewnością może zostać zaliczona do kuchni lekkostrawnych, a nawet niskokalorycznych. Dzieje się tak w dużej mierze dzięki temu, że zakłada ona wykorzystywanie niewielkich ilości tłuszczu. Bardzo popularną metodą obróbki termicznej jest gotowanie potraw w wodzie. Uprzednio należy umieścić je w specjalnym woreczku. Zwolennicy kuchni molekularnej dążą do tego, aby uzyskać oryginalne rezultaty podejmowanych przez siebie działań. Dzięki temu powstać mogą takie ciekawe dania jak chociażby puder z marchewki czy lody o smaku…bekonu. Niesamowicie istotny dla osób gotujących molekularnie jest również wygląd potraw, które powstają. Niekiedy porównywane są one nawet do małych dzieł sztuki. Porcje faktycznie są niewielkie, ale ma to sprzyjać przede wszystkim umiejętnemu ich degustowaniu. Zwolennicy kuchni molekularnej twierdzą, że mała porcja pozwala silniej skupić się na płynących z konsumpcji doznaniach smakowych. 

Na jakie przepisy warto zwrócić swoją uwagę?

Przepisy kuchni molekularnej wcale nie są dostępne wyłącznie dla osób, które gotują zawodowo i w znanych restauracjach. Założenia kuchni molekularnej można próbować realizować w swoim własnym domowym zaciszu. Na początku warto jednak zacząć od mało skomplikowanych receptur. Można na przykład spróbować przyrządzić puder z malin bądź piankę z soku jabłkowego. Jeżeli spodoba nam się molekularna kuchnia, będziemy mogli pomyśleć o przygotowywaniu bardziej skomplikowanych potraw. Możemy na przykład spróbować kurczaka przyrządzanego metodą sous-vide. Jeśli nie przepadamy za drobiem, zawsze możemy zdecydować się na polędwicę wołową bądź wieprzową. Wszystko zależy zatem od naszych osobistych preferencji. Starajmy się zawsze wybierać składniki, które lubimy. Ich jakość bezwzględnie musi być wysoka. W przeciwnym bowiem razie, możemy mieć trudności z odtworzeniem licznych przepisów kuchni molekularnej. Bądźmy dla siebie także wyrozumiali, bo początki bywają trudne w każdej dziedzinie. Jeśli spodoba nam się gotowanie molekularne, na pewno z czasem dojdziemy do wprawy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read