Strona głównaGASTRONOMIAPrzepis na ciasto na pierogi - jak zrobić ciasto na pierogi?

Przepis na ciasto na pierogi – jak zrobić ciasto na pierogi?

Pierogi to tradycyjna polska potrawa, która przybiera słodkie i słone formy. Pierogi uchodzą za czasochłonną potrawę ale dzięki temu prostemu przepisowi każdy laik będzie wiedział jak zrobić ciasto na pierogi. Warto odstawić pierogarnie i gotowce na bok i spróbować własnych sił w kuchni.

Dlaczego przepis na ciasto na pierogi jest tak ważny?

Nadzienie w pierogach jest bardzo ważne, lecz każdy smakosz zgodzi się z twierdzeniem, że w pierogach najważniejsze jest dobre ciasto. Smak nawet najlepszego nadzienia może zostać popsuty poprzez twarde i gliniaste ciasto. Dlatego bardzo ważne jest, by ciasto na pierogi było miękkie i elastyczne. Stosując prosty przepis na ciasto na pierogi, można je przygotować samodzielnie w domu w zaledwie kilka minut.

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Składniki na ciasto na pierogi:

3 szklanki mąki

1 jajko

1 szklanka ciepłej wody

szczypta soli

Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę, najlepiej użyć mąkę pszenną lub tortową. Z mąki tworzymy kopczyk, w kopcu robimy dziurę palcem do której wbijamy całe jajko. Dodajemy szczyptę soli i szklankę ciepłej wody. Zagniatamy ciasto ręcznie aż uzyskamy gładką masę. Gotowe ciasto odkładamy pod przykryciem na 15-20 minut. Ważne jest, żeby po tym czasie zacząć wałkować i kleić pierogi. Jeśli nasza masa na pierogi będzie leżeć dłużej może się zeschnąć co utrudni nam tworzenie z niej pierogów. Podczas wałkowania podsypujemy ciasto mąką, żeby się nie kleiło. Z ciasta o grubości 2-3 mm należy wykroić krążki, nałożyć do nich farsz a następnie zalepić.

Przepis na ciasto na pierogi – wskazówki

Zawsze przesypuj mąkę przez sitko. Czasami może się wydawać, że jest to zbędna czynność, nic bardziej mylnego. Przesiana mąka nabiera puszystości i lekkości oraz lepiej łączy się z pozostałymi składnikami. Używaj leniej/ciepłej wody do ciasta na pierogi. Używając zimnej wody lub wrzątku nie uzyskamy gładkiego ciasta, a sam proces ugniatania znacznie się wydłuży. Jeśli zależy nam na jeszcze bardziej miękkim i delikatnym cieście możemy zmodyfikować nasz przepis na ciasto na pierogi i zamiast wody użyć letniego mleka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read