Masło orzechowe to jeden z najpopularniejszych przysmaków w USA, ale z roku na rok staje się coraz bardziej popularne także w Polsce. Masło orzechowe w sklepach bywa bardzo drogie – za słoiczek takiego masła zapłacimy minimum kilkanaście złotych. Co ciekawe, Amerykanie rocznie na masło orzechowe wydają ponad 800 milionów dolarów! Jeśli chcesz skosztować pyszne masło orzechowe, w dodatku w przystępnej cenie, zrób je sam w domu.
Domowe masło z orzechów – sposób przygotowania
Przepis na domowe masło orzechowe jest banalnie proste. Dodatkowo, takie masło będzie o wiele lepsze niż w sklepie – mamy kontrolę nad tym, z czego robimy masło orzechowe i co do niego dodajemy, dzięki czemu w cenie ok. 5 zł uzyskamy słoik masła orzechowego o zawartości 99,9% orzechów. Zaczynamy gotowanie!
Składniki:
500g obranych orzeszków ziemnych niesolonych (mogą to być obrane fistaszki)
Pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Orzeszki wysypujemy na blachę piekarnika i pieczemy je przez 5 minut w 180 stopniach, aby się zezłociły i podprażyły. Dzięki temu, nasze masło orzechowe będzie miało jeszcze lepszy smak. Następnie wrzucamy orzeszki do blendera i miksujemy na idealnie gładką masę. Dodajemy do tego sól i jeszcze raz dokładnie mieszamy i gotowe!
Przepis był banalnie prosty, prawda? Biorąc pod uwagę niski koszt składników i łatwe przygotowanie, zdecydowanie bardziej opłaca się zrobić masło orzechowe w domu, niż kupować w sklepie.
Do czego wykorzystać domowe masło orzechowe?
Masło orzechowe ma bardzo wiele zastosowań. Zaczynając od klasycznego wyjadania łyżeczką ze słoika, po wypieki czy kanapki. Pysznie smakuje na wypieczonym na chrupko toście czy po prostu na bułce. Klasyczną kanapką z użyciem masła orzechowego jest tzw. PB&J – Peanut Butter& Jelly. Ta kanapka ma w Stanach swoją historię już od ponad wieku. Jest popularna w każdym amerykańskim domu, a jest to nic innego jak kanapka składana z masłem orzechowym i galaretką lub dżemem. Możemy też przyrządzić znane na całym świecie słodycze Reese’s, które są pysznymi czekoladkami z nadzieniem orzechowym.
Domowe masło orzechowe – czy jest zdrowe?
Masło orzechowe, tak jak same orzechy, jest zdrowe, ale także dość kaloryczne. Jedna łyżka masła orzechowego zawiera około 130 kcal, w tym 11g tłuszczów, 2.5 g węglowodanów i około 1.9g błonnika. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili bardzo ciekawy, trwający aż 14 lat eksperyment, który badał związek między jedzeniem masła orzechowego, a rakiem piersi. Okazało się, że 3 posiłki z masłem orzechowym tygodniowo, pozwalają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi aż o 40%!