Strona głównaDESERYPrzepis na ciastka owsiane - jak zrobić domowe ciasteczka owsiane?

Przepis na ciastka owsiane – jak zrobić domowe ciasteczka owsiane?

Kruche i aromatyczna, czyli niezwykle smaczne, a jak się okazuje również nie trudne w przygotowaniu! Takie właśnie są ciasteczka owsiane. Jak zrobić domowe ciasteczka owsiane? Co, najważniejsze możesz je przygotować według własnych upodobań. Możesz zrobić, mniej lub bardziej słodkie, w zależności od tego, ile chcesz dodać cukru lub miodu. Możesz również wzbogacić je o orzechy lub rozmaite bakalie, w zależności od których ich smak będzie się zmieniał. Przepis na ciastka owsiane jest bardzo prosty, szybki i nie drogi. Jak sama nazwa wskazuje, ich bazą są płatki owsiane, które zawierają dużą ilość błonnika, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B. Zatem stanowią całkiem zdrową przekąskę, idealną na drugie śniadanie.

Przepis na ciastka owsiane – składniki:

– 2 szklanki płatków owsianych
– 1,5 szklanki mąki
– 2 jajka
– ok. 1/2 szklanki cukru (mniej lub więcej w zależności od upodobań do słodkości )
– 100 g roztopionego masła
–  pół łyżeczki proszku do pieczenia
– a ponadto, możesz dodać: rodzynki, posiekane orzechy, żurawinę, migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g – dwie, trzy duże garście

Jak zrobić domowe ciasteczka owsiane?

Przepis na ciastka owsiane, jest na prawdę prosty, ponieważ wystarczy w misce wymieszać wszystkie wskazane składniki. Jeśli powstała masa okaże się zbyt gęsta, należy dodać łyżkę wody lub mleka. Następnie należy z masy u formułować okrągłe ciastka i rozłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec należy w temperaturze 170 stopni, przez 10 – 15 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru.

Przepis na domowe ciastka owsiane w wersji fit!

Dla tych co unikają cukru i zważają na wszystkie składniki, polecamy stosowanie małych zamienników, które sprawią, że przepis na domowe ciastka owsiane, stanie się bardziej fit. Jak zatem zrobić domowe ciasteczka owsiane właśnie w takiej wersji? Wystarczy  zwykły cukier zastąpić ksylitolem lub dwiema łyżkami miodu, a masło, sześcioma łyżkami oleju kokosowego. Dzięki temu ciasteczka będą mniej kaloryczne i tłuste.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read