Te pyszne ziemniaczane kluseczki, to prawdziwy tradycyjny szlagier polskiej kuchni. Lubią je wszyscy i nic dziwnego – są naprawdę pyszne. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak zrobić kopytka. Tutaj poznasz sprawdzony przepis na kopytka, który już na stałe zagości w Twoim domu.
Jak zrobić kopytka? Od czego zależy, czy się udadzą i będą smaczne?
Domowe kluseczki, którymi ze smakiem będzie zajadać się cała rodzina, to prawdziwa sztuka. Choć przepis na kopytka nie jest specjalnie trudny, to bardzo wielką rolę odgrywają w nim ziemniaki. Źle wybrane, zepsują całe danie i kopytka będą się rozlatywać lub wręcz przeciwnie, będą okropnie kleiste i gumowate. Koniecznie trzeba użyć tych mączystych, typu C jak Honorata lub Centa lub ewentualnie uniwersalnych ziemniaczków B, takich jak Irga lub Gustaw. Wtedy wyjdą dobre i będą ładnie wyglądać.
Pamiętaj, by nie używać młodych ziemniaczków. Lepsze będą stare, które mają w sobie zdecydowanie mniej wody.
Sprawdzony przepis na kopytka – jakie składniki?
Przepis na kopytka wymaga jedynie paru składników:
- 1 kg niewielkich ziemniaków
- 2 średnie jajka
- 300 g mąki luksusowej lub innej typu 550
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 l wrzątku i łyżka soli do gotowania kluseczek
Jak zrobić kopytka? Dowiecie się już za chwilę.
Jak zrobić kopytka? Przygotowanie krok po kroku
Na początek gotujemy obrane ze skórki ziemniaki, odlewamy i porządnie odparowujemy, by były suche. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy, by nie pozostało za wiele grudek. Nie przejmujcie się, jeżeli trochę ich pozostanie – nie przeszkadzają one w kluskach i ich nie czuć.
Następnym krokiem, jest wbicie do ziemniaków jajek. Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając mąki. Składniki szybko się połączą na gładką masę. Jeżeli ciągle będzie kleista, nie dosypujcie więcej mąki! Kluseczki zrobią się wtedy gumowate i niesmaczne. Po prostu podsypcie odrobinę mąki do formowania klusek. To już wszystkie składniki, przepis na kopytka jest prosty i zrobienie ich może być skomplikowane jedynie dla początkujących.
WAŻNE: Ziemniaczanego ciasta nie wolno wyrabiać zbyt długo, wystarczą 2 minuty. Inaczej będzie zbyt wilgotne! Nie gotuj ich też na zbyt dużym gazie, po zagotowaniu wody zmniejsz ogień.
Na końcu kluseczki formujemy w długie wałki, które ucinamy na interesującą nas długość i wrzucamy partiami na wrzątek. Muszą się gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. I to już koniec. Już wiecie, jak zrobić kopytka, które podbiją wasze serca.