Lubicie majonez, ale nie przekonuje was ten dostępny w sklepie? Odstraszają was środki konserwujące i regulatory „E”, których pochodzenia nie znacie? Chcielibyście przygotować go w domu, ale nie wiecie jak zrobić domowy majonez? To naprawdę nic trudnego! Zapraszam was do artykułu, w którym poznacie łatwy przepis na majonez w domu.
Jak zrobić domowy majonez i od czego zależy czy się uda?
Zrobienie domowego majonezu jest dużo łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Na co dzień większość osób używa sklepowego, ale warto przygotować domową wersję przynajmniej przy okazji ważniejszych świąt. Ma zupełnie inny, aksamitny i delikatny smak, którego kupny majonez nie jest w stanie naśladować. Jest gęsty i pyszny, a w dodatku możemy doprawić go w taki sposób, jaki nam najbardziej odpowiada. Czytaj dalej, by poznać łatwy przepis na majonez w domu, który jest gotowy już w 30 minut i na pewno będziesz go często powtarzać.
Łatwy przepis na majonez w domu – co będzie potrzebne?
Jak zrobić domowy majonez? Te składniki będą Ci potrzebne:
- 3 duże lub 2 mniejsze żółtka z kurzych jaj
- szklanka (250 ml) oleju rzepakowego, słonecznikowego lub lnianego (z każdego wychodzi majonez o nieco innym smaku)
- łyżeczka musztardy, najlepiej ostrej
- łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- pół łyżeczki octu, najlepiej jasnego winnego
- sól, pieprz i cukier do smaku
Składników jest niewiele, więc łatwy przepis na majonez w domu powinien Ci wyjść już za pierwszym razem!
Jak zrobić domowy majonez? Sposób przygotowania
Składniki lepiej jest przygotować sobie wcześniej, gdyż bardzo ważne jest, by wszystkie osiągnęły temperaturę pokojową. Wpływa to na konsystencję majonezu, który dzięki temu szybko staje się gęsty i aksamitny. Ten łatwy przepis na majonez w domu, wymaga jedynie tego drobnego dodatkowego zabiegu, by wszystko wyszło jak trzeba.
Jajka myjemy i parzymy wrzątkiem – to konieczne, gdyż w majonezie są one surowe. Następnie wbijamy oddzielnie białka i żółtka. Te ostatnie lepiej jest wbić od razu do dużej miski, w której będziemy przygotowywać nasz majonez. Białka możemy zużytkować do czegoś innego, nie będą nam potrzebne.
Do żółtek dodajemy musztardę i sok z cytryny, a następnie intensywnie mieszamy do momentu, w którym składniki połączą się w gładką, jednolitą emulsję. Do dalszego ucierania najlepiej jest użyć miksera i miksując na średnich obrotach dodawać stopniowo olej. Baza majonezu będzie się stawała coraz bardziej gęsta.
Po dodaniu całości oleju, sos doprawiamy solą, cukrem i świeżym pieprzem, a na końcu dodajemy ocet winny. Po dokładnym wymieszaniu majonez jest już gotowy. Już wiecie, jak zrobić domowy majonez.