Strona głównaDESERYPrzepis na biszkopt - jak upiec idealny biszkopt?

Przepis na biszkopt – jak upiec idealny biszkopt?

Na bazie biszkoptu można zrobić różne ciasta i torty. Opcji jest naprawdę wiele, ale ich bazą zawsze są biszkoptowe blaty. W sklepach można dostać gotowe, ale nie jest to rozwiązanie na ważną uroczystość lub święto – nigdy nie będą tak dobre, jak te upieczone w domu. Jak upiec idealny biszkopt, który będzie doskonale smakować? Czytaj dalej, dowiesz się tego w tym artykule.

Przepis na biszkopt – w czym tkwi haczyk?

Ciasto biszkoptowe jest bardzo delikatne i żeby zachowało swój pyszny smak, musi zostać upieczone od razu po tym, jak je przygotujesz. Musi też zostać wsadzone do mocno rozgrzanego piekarnika i nie otwierać go w trakcie pieczenia, inaczej może brzydko opaść. Otworzyć drzwiczki piekarnika można dopiero kilka minut przed końcem pieczenia, by patyczkiem sprawdzić, czy wypiek jest już gotowy.

Ten przepis na biszkopt, to przepis na ciasto uniwersalne i jasne, z którego wychodzą dwa blaty. Jeżeli chcesz uzyskać biszkopt ciemny, to wystarczy odjąć dwie – trzy łyżki mąki pszennej i zamiast niej użyć kakao.

Jak upiec idealny biszkopt? Składniki

Najlepszy przepis na biszkopt, to jedynie kilka składników, z których powstaje piękne i puszyste ciasto. To one:

  • 4 średnie kurze jajka
  • 200 g mąki tortowej pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego w esencji
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy i bułka tarta do wysypania

Skład jest bardzo prosty, ale jak upiec idealny biszkopt? O tym już za moment.

Przepis na biszkopt – wykonanie

Na tę ilość składników, najlepiej użyć do pieczenia tortownicy o średnicy 32 cm. Należy nasmarować jej dno tłuszczem i obsypać cienką warstwą tartej bułki. Smarujemy jedynie dno, boki zostawiając czyste, by biszkopt rósł równomiernie.

Do dużej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Mąkę pszenną przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy skrobię ziemniaczaną. Jajka ubijamy na puszystą pianę i dodajemy do nich esencję, a następnie przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy łyżką, ale z zachowaniem delikatności, by ciasto było odpowiednio napowietrzone.

Na końcu masę przelewamy do tortownicy i pieczemy 25 do 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 st. C. bez termoobiegu. Biszkopt jest gotowy, kiedy po nakłuciu patyczek jest całkiem suchy.

Po upieczeniu biszkopt należy wystudzić, obkroić jego boki i przeciąć ostrożnie na dwa blaty. Przepis na biszkopt jest prosty i jeżeli tylko będziesz się stosować do poszczególnych  punktów jego wykonania, to na pewno wyjdzie wyśmienity.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read