Jajka jadamy często i chętnie nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też z uwagi na ich odżywczość. Jajka zaspokajają nasze zapotrzebowanie na białko, są również źródłem wielu witamin, w tym A, D oraz K. Osoby cieszące się dobrym zdrowiem mogą zjadać jajka praktycznie bez ograniczeń. Przepisów na potrawy, w których jajka są jednym z bazowych składników, jest bardzo wiele. Fani prostych smaków często wybierają z kolei jajka na twardo, które są doskonałym dodatkiem do kanapek, lub można z nich stworzyć samodzielne danie – jajka faszerowane na wiele sposobów. Sekretem smacznej i udanej potrawy jest jednak idealna konsystencja jajek. Zbyt długie gotowanie może doprowadzić do tego, że jajka będą zbyt twarde, a żółtko nieestetycznie się odbarwi. Przedwczesne zdjęcie z planika gotujących się jajek, zazwyczaj oznacza żółtko w wersji płynnej, czyli tak zwane „jajko na miękko”. Jak ugotować jajka na twardo? Samo gotowanie jajek jest banalnie proste, sekretem jest jednak odpowiedni czas gotowania. Ile czasu gotować jajka na twardo, by uzyskać idealną konsystencję?
Jak ugotować jajka na twardo, pożyteczne wskazówki.
Gotowanie jajek jest proste, jednak warto zastosować się do kilku pożytecznych wskazówek, by nie narazić się na problemy, takie jak pęknięta skorupka w trakcie gotowania, czy trudności z obieraniem. Chcąc, by jajka w gotowaniu nie popękały, wato odpowiednio wcześnie wyjąć je z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Łatwiejsze obieranie ze skorupki zapewni z kolei gotowanie jajek w wodzie z dużą ilością soli. Ile czasu gotować jajka na twardo? Jajka należy gotować około ośmiu minut, w przypadku jajek małej i średniej wielkości, duże jajka wymagają nieco dłuższego gotowania, nie powinno być jednak dłuższe niż dziesięć minut. Po przekroczeniu dziesięciu minut gotowania, jajka nabierają nieprzyjemnej, gumowatej konsystencji, sporo tracą też na smaku. Warto jednak pamiętać o najważniejszym, czas gotowania należy liczyć nie wcześniej niż od momentu zagotowania się wody.