Niezbędnym elementem wyposażenia dobrze prosperującego lokalu gastronomicznego jest zmywarka przemysłowa. Urządzenie to usprawnia pracę całego zespołu, pomaga zaoszczędzić czas i pieniądze, a przede wszystkim gwarantuje higieniczną czystość naczyń. Trudno sobie wyobrazić, by klienci byli zadowoleni nawet z najlepszego posiłku, jeżeli byłby serwowany na niedomytych talerzach. Podpowiadamy, jakie są zalety zmywarki gastronomicznej i dlaczego warto mieć ją w swoim lokalu!
Zmywarka gastronomiczna – to coś znacznie więcej niż wygoda
Wysokiej jakości zmywarki przemysłowe cechują się niezawodnością przez wiele lat użytkowania. Zmywarka gastronomiczna jest urządzeniem, które:
- oszczędza wodę i prąd – krótkie cykle zmywania zużywają niewielkie ilości tych zasobów, co z kolei przekłada się na niższe rachunki za zużycie energii,
- zużywa mniejsze ilości detergentów i środków nabłyszczających niż w czasie mycia ręcznego – co pozytywnie wpływa na oszczędności lokalu oraz środowisko naturalne,
- działa szybko (programy zmywania zwykle trwają od 90 do 240 sekund!) – w krótkim czasie jest w stanie umyć dużą ilość naczyń, sztućców i kieliszków; pracownicy odpowiedzialni za zmywanie ręczne mogą, dzięki jej pracy zostać oddelegowani do innych zadań,
- zapewnia sterylną czystość – zgodnie z przepisami sanepidu naczynia powinny być wyparzane, aby wyeliminować wszelki szkodliwe mikroby,
- nie niszczy naczyń – jest bezpieczna w obsłudze, pracownicy nie muszą się obawiać skaleczenia szkłem lub porcelaną (w przypadku mycia ręcznego od czasu do czasu każdemu zdarza się coś rozbić),
- gwarantuje najwyższą jakość mycia – wiele wysokiej klasy modeli jest wyposażonych w moduły uzdatniania wody, które odpowiadają za najwyższą jakość zmywania.
Właściciele lokali gastronomicznych borykają się z częstą rotację pracowników, którzy nie wytrzymują fizycznie ciężkiej pracy w tej branży. Wiele najnowszych urządzeń gastronomicznych ma przemyślane rozwiązania techniczne, które ułatwiają pracę ludziom. Nowoczesna zmywarka gastronomiczna powinna zapewniać łatwą obsługę w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo osób, które ją obsługują. Ergonomiczne urządzenia z pewnością pomagają odciążyć pracowników i zatrzymać ich w firmie na dłużej.
O czym warto wiedzieć przed zakupem zmywarki gastronomicznej?
W różnego typu lokalach gastronomicznych (zarówno małych, jak i większych), bardzo ważna jest sprawna i szybka obsługa klienta. Niedopuszczalny jest brak higieny, niedomyte naczynia, czy nieposprzątane stoliki – takie warunki skutecznie odstraszają wszystkich konsumentów oraz psują renomę lokalu. Zmywarka do restauracji musi działać bez zastrzeżeń. W wielu lokalach gastronomicznych obserwuje się ze spadki ciśnienia wody w rurach (zwłaszcza gdy jest duży ruch w kuchni), co negatywnie wpływa na jakość zmywanych naczyń. Warto więc zastanowić się nad zakupem zmywarki, która jest wyposażona w pompę podnoszącą ciśnienie, zapewniającą zawsze jednakową jakość pracy urządzenia.
Zmywarka gastronomiczna jest zwykle wyposażona w dozownik płynu nabłyszczającego, czasem też w pompkę do pobierania płynu myjącego. Ważne jest odpowiednie wyregulowanie ilości detergentów, które będą pobierana w czasie pracy urządzenia. Najlepiej powierzyć tę czynność profesjonalnemu serwisowi, który pomoże ustawić wszystkie parametry zmywarki do restauracji. Godną polecenia firmą oferującą dystrybucje urządzeń gastronomicznych, serwisowanie, montaż oraz usługi konsultingowe i szkoleniowe jest Multi Gastro. Doświadczeni eksperci pomogą wybrać zmywarkę przemysłową dopasowaną do naszych potrzeb.
Więcej informacji na stronie: https://multigastro.pl/zmywarki-gastronomiczne.