Strona głównaGASTRONOMIAZatrudnianie rodziny w gastronomii - plusy i minusy

Zatrudnianie rodziny w gastronomii – plusy i minusy

Dawanie zatrudnienia osobom najbliższym w wybranym środowisku pracy to proceder powszechny, który nikogo już nie dziwi. Są wręcz takie dziedziny działalności gospodarczej, gdzie tego rodzaju rozwiązanie według niektórych wydaje się wręcz wskazane, by osiągnąć sukces i w pełni czerpać przyjemność z wykonywanej pracy. Jak to się ma do środowiska pracowników gastronomii?

“Rodzina to jest siła!” – ale czy na pewno?

Jeśli mówimy o sytuacji, gdy osoba prowadząca przedsiębiorstwo gastronomiczne, powiedzmy – małą restaurację – zatrudnia brata, siostrę lub kogoś innego z rodziny wiedząc przy tym, że ten ktoś ma już doświadczenie z tego typu środowiskiem pracy – wszystko wydaje się dość klarowne. Problemy mogą pojawić się wtedy, gdy stanowisko pracy w przedsiębiorstwie gastronomicznym obejmuje osoba bez kwalifikacji, a wyłącznie w oparciu o pokrewieństwo i układ rodzinny. A tego rodzaju kłopot pojawia się dość często. Branża gastronomiczna należy bowiem do takich miejsc, gdzie panuje spora rotacja pracowników, zwłaszcza jeśli chodzi o prace sezonowe. Często zdarza się tak, że zarządzający woli zatrudnić do pracy kogoś z rodziny, niż przyjmować osobę “z zewnątrz” ze względu na zaufanie. Łatwiej też płaci się “swojemu”, mając złudne wrażenie, że “pieniądze zostają w rodzinie”.

Zalety zatrudniania najbliższej rodziny w gastronomii:

  • wysoki stopień zaufania, restaurator może powierzyć bliskiej osobie zarządzenie grupą pracowniczą podczas swojej tymczasowej nieobecności bez obaw, że zostanie podważony jego autorytet, i jeszcze jedna kwestia – wspólny wybór stroju do restauracji – jeżeli mamy np szefa kuchni z rodziny możemy odznaczyć go inny kolorem np bluzy kucharskiej jak dobieramy odzież dla gastronomii.
  • większa bezpośredniość w kontakcie zawodowym, czasem łatwiejsze rozwiązywanie sporów, ale tylko wtedy, gdy obie strony mają ugodowe charaktery
  • możliwość stworzenia “satelity” z osoby spokrewnionej na stanowisku w firmie, obserwatora i “donosiciela” wiadomości na temat tego, co dzieje się w firmie, jakie są relacje pomiędzy pracownikami, zwłaszcza w sytuacjach, gdy szef pewnych elementów nie dostrzega
  • dogłębna znajomość gustu pracownika, a co za tym idzie, pewność, że dania posiadać będą określony smak, zapach oraz zostaną podane w odpowiedni, najbardziej lubiany przez szefa sposób

Wady zatrudniania rodziny w lokalu gastronomicznym:

  • ryzyko bardziej dotkliwych konfliktów, niż w sytuacji zatrudniania osoby “z zewnątrz”, płaci się za bezpośredniość oraz brak dystansu tak ważnego w higienie pracy
  • przenoszenie spraw zawodowych na grunt domowy, co może być niezwykle uciążliwe w sytuacjach, gdy obie zależne od siebie zawodowo osoby pozostają w związku
  • przecenianie umiejętności osoby zatrudnionej przez koneksje w stosunku do działań pracowników niespokrewnionych z kierownictwem, może mieć postać np. zawyżonego wynagrodzenia, nieproporcjonalnego do stopnia trudności i rodzaju wykonywanej pracy
  • jeśli członek rodziny zatrudniany jest “na czarno” w celu zaoszczędzenia i niepłacenia podatków, w sytuacji nieszczęśliwego wypadku w miejscu pracy pojawią się problemy z uzyskaniem odszkodowania, za działanie niezgodne z prawem kierownik przedsiębiorstwa gastronomicznego będzie musiał ponieść także odpowiedzialność prawną

Etyka zawodowa – to podstawa!

Każdy przedsiębiorca z dziedziny gastronomii, zastanawiając się nad tym czy zatrudnić kogoś z rodziny lub przyjąć obcego pracownika pod swoją opiekę, powinien mieć na uwadze wszelkie aspekty etyki zawodowej. To, że kogoś lubimy lub nawet kochamy wcale nie musi oznaczać, że taka osoba sprawdzi się idealnie na stanowisku jej powierzonym. Sentymenty i zależności rodzinne w biznesie niejednego już zgubiły, profil uprawianej działalności ma tu tak naprawdę niewiele do rzeczy. Czasami lepiej zaryzykować i nie mieszać rodziny w swoje sprawy zawodowe, ponieważ może to przynieść więcej szkody, niż pożytku. Zawsze przed zatrudnieniem nowego i nieznanego pracownika warto przeprowadzić krótkie szkolenie, zrobić testy w postaci praktycznych zadań kuchennych, przejrzeć portfolio dań, jeśli aspirujący pracownik takie posiada. Wgląd w umiejętności praktyczne kandydata daje najjaśniejszy obraz jego przydatności w naszym środowisku zawodowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read