Strona głównaGASTRONOMIAPrzepis na zupę ogórkową - jak zrobić zupę z ogórków kiszonych?

Przepis na zupę ogórkową – jak zrobić zupę z ogórków kiszonych?

Zupa ogórkowa, to typowo polski smak, charakterystyczny dla naszej rodzimej kuchni. Choć w każdym domu robi się ją inaczej, to każdy przepis na zupę ogórkową łączy kilka wspólnych cech, które decydują o ostatecznym smaku zupy i jej cudownym aromacie. Jak zrobić zupę z ogórków kiszonych, która będzie smakować jak u mamy i przywróci dziecięce wspomnienia? O tym już za chwilę.

Jak zrobić zupę z ogórków kiszonych? Najważniejsze podstawy

Nawet najlepszy przepis na zupę ogórkową nie wyjdzie bez naprawdę dobrego, aromatycznego bulionu. Może być drobiowy lub warzywny, ale najważniejsze, żeby długo się gotował i stanowił porządną bazę dla zupy. W moim domu zupę ogórkową jadało się na bulionie ugotowanym na żeberkach i z mięsną wkładką. Tak podana, stanowiła pyszny jednogarnkowy obiad.

Jak zrobić zupę z ogórków kiszonych? Nie musisz używać żeberek, po prostu ugotuj taki bulion, jaki lubisz. Ale absolutną podstawą są dobre i kwaśne kiszone ogórki, bez dodatków smakowych i polepszaczy. Z kiepskimi ogórkami Twoja zupa wyjdzie mdła i bez wyrazu.

Przepis na zupę ogórkową – składniki

Te składniki będą Ci potrzebne, by zupa ogórkowa wyszła naprawdę smakowita:

  • 1,5 l ulubionego, pachnącego bulionu
  • 4 duże lub 6 mniejszych kiszonych ogórków i odrobina kwasu
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • nieduży pęczek kopru
  • łyżka masła
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 nieduża cebula
  • 150 ml śmietany 18%
  • pojedynczy listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz ziarnisty do smaku

Jak zrobić zupę z ogórków kiszonych z tych składników? Czytaj dalej.

Przepis na zupę ogórkową – wykonanie

Wywar zagotowujemy i wrzucamy obrane wcześniej i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki oraz ziele, listek laurowy i ziarna pieprzu. Po 10 minutach dorzucamy pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, a ogórki ścieramy na tarce i dusimy razem przez kilka minut na mocno rozgrzanym w rondlu maśle, a następnie przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami. Kiedy wszystkie składniki są miękkie, zabielamy zupę zahartowaną śmietaną: należy ją roztrzepać z solą i odrobiną zimnej wody, a następnie dodać kilka łyżek gorącej zupy, by się nie zważyła i dopiero przelać do zupy. Na samym końcu dodajemy posiekany drobno koper i jeszcze 2 minuty gotujemy.

Ten przepis na zupę ogórkową zawsze się udaje, a jeżeli smak jest zbyt mało wyrazisty, można dodać odrobinę kwasu z ogórków. Już wiesz jak zrobić zupę z ogórków kiszonych i możesz podać ją znajomym lub rodzinie – na pewno będą zadowoleni!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read