Strona głównaGASTRONOMIAPrzepis na żeberka - pyszne żeberka w sosie

Przepis na żeberka – pyszne żeberka w sosie

Żeberka to zdecydowanie najsmaczniejszy kawałek wieprzowiny, który warto przygotować nie tylko na niedzielny obiad, ale również w ciągu tygodnia. Rozpływające się w ustach żeberka to prawdziwy rarytas, który na dobre powinien zagościć w naszej kuchni. Pyszne żeberka w sosie: jak je przygotować?

Pyszne żeberka w sosie. Potrzebne składniki.

  • 1 kg żeberek w paskach,
  • 50 g smalcu lub oleju rzepakowego,
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • 750 ml wody,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • ewentualnie niewielka ilość mąki pszennej do zagęszczenia sosu

Pyszne żeberka w sosie. Jak je przygotować?

Żeberka dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz przy pomocy papierowego ręcznika, pokrój na mniejsze kawałki i posyp słodką papryką, solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozpuść smalec, podsmażając na nim żeberka z obu stron tak, aby się nieco przyrumieniły. Cebulę pokrój w piórka i dorzuć do żeberek, smażąc całość przez dłuższą chwilę, dzięki czemu sos będzie miał przyjemną, ciemną barwę. Gdy cebula i żeberka zarumienią się, wrzuć na patelnię liście laurowe i ziele angielskie, zalewając całość wodą i przyprawiając sosem sojowym. Całość dokładnie wymieszaj, przykrywając patelnię pokrywką i dusząc żeberka przez 1-1,5 godziny na małym ogniu. Żeberka powinny być miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Po tym czasie do żeberek można wlać niewielką ilość wody zmieszanej z mąką, aby nieco zagęścić sos i przepyszne żeberka gotowe!

Pyszne żeberka w sosie. Kilka cennych rad

Podczas przygotowywania żeberek, zamiast wody możemy wlać do nich bulion warzywny, dzięki czemu mięso zyska nieco innego smaku i aromatu. Żeberka należy dusić jak najdłużej, sprawdzając co jakiś czas, czy mięso odchodzi od kości i jest delikatne w smaku. Gdy podczas duszenia żeberek spora ilość sosu ubędzie, można do mięsa dolać nieco większą ilość wody. Gdy nie mamy odpowiednio dużej patelni z pokrywką, żeberka możemy przygotować w dużym garnku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read