Strona głównaPRZEPISYKuchnia meksykańska - dania, których musisz spróbować!

Kuchnia meksykańska – dania, których musisz spróbować!

Kuchnia meksykańska znana jest z bogactwa składników potraw, jak również z dużej ilości ostrych, aromatycznych przypraw. Chilli con carne to pikantne danie jednogarnkowe, gdzie mięso, najczęściej wołowe, łączone jest z fasolą, cebulą, kukurydzą i pomidorami.

Kuchnia meksykańska jest niesamowicie zróżnicowana. Jest jedną z najbardziej znanych i lubianych kuchni świata. Najbardziej charakterystyczne składniki używane do potraw to kukurydza, papryka i papryczki chilli, pomidory, fasola, mięso wołowe i wieprzowe, a także awokado, owoce morza i tortille – pszeniczne i kukurydziane. Niezależnie od tego, czy chcesz skosztować potraw meksykańskich w sercu Ameryki Łacińskiej, w meksykańskiej restauracji w swoim mieście, czy spróbować samodzielnie przyrządzić jedno z dań – na pewno nie pożałujesz. Poniżej przedstawiamy najbardziej godne polecenia, smaczne, znane i wyjątkowe potrawy kuchni meksykańskiej.

Chilli con carne

Kuchnia meksykańska znana jest z bogactwa składników potraw, jak również z dużej ilości ostrych, aromatycznych przypraw. Chilli con carne to pikantne danie jednogarnkowe, gdzie mięso, najczęściej wołowe, łączone jest z fasolą, cebulą, kukurydzą i pomidorami. Oczywiście kluczowym składnikiem dania są papryczki chilli, odpowiedzialne nie tylko za nazwę potrawy, ale też za jej ostrość. Chilli sin carne, czyli dosłownie “chilli bez mięsa” to forma tradycyjnego dania, przygotowana dla jaroszy. Jest to obecnie niezwykle popularna wersja potrawy, przyjazna wegetarianom i osobom ograniczającym spożycie mięsa w diecie.

Tacos

Kuchnia meksykańska z niczym nie kojarzy się bardziej, niż z tacos. Te zazwyczaj kukurydziane tortille, wypełnione guacamole, mięsem, fasolą, kukurydzą, owocami morza to prawdziwy znak rozpoznawczy Meksyku. W tym kraju tacos można kupić prawie wszędzie, także na ulicznych stoiskach. A każda szanująca się meksykańska restauracja, nieważne pod jaką szerokością geograficzną się znajduje, ma w swoim menu taco w różnych wariantach. W Polsce nie brakuje świetnych lokali, gdzie znajdziesz meksykańską potrawę dla siebie, bez konieczności przemieszczania się na inny kontynent. Jeśli mieszkasz w Lublinie, lub jesteś tu przejazdem, polecamy Loco Taco – lokal oferujący szerokie menu, bazujące na kuchni meksykańskiej oraz świetną atmosferę.

Quesadillas

Quesadillas to danie kuchni meksykańskiej obecne w karcie dań niemal każdego lokalu meksykańskiego na świecie. Jej nazwa pochodzi od “queso”, co po hiszpańsku znaczy “ser”. Tortilla jest zawinięta, a w środku znajdują się różne dodatki i właśnie składnik charakterystyczny – ser. Bardzo dobrą, dostępną powszechnie opcją quesadilli jest quesadilla con pollo, czyli z kurczakiem. Nawet nasze wybredne dziecko zje ją z apetytem.

Burritos

Kuchnia meksykańska w olbrzymiej mierze opiera się na różnych typach placków, czyli tortilli. Burritos to tortilla pszenna, w którą zawinięte są różnego rodzaju składniki – od chilli con carne, przez guacamole, dodatki warzywne i jarskie, po różne rodzaje mięsa. Różnorodność opcji smakowych tego dania, w połączeniu ze względną łatwością przyrządzenia sprawiają, że burritos są dość łatwe do odtworzenia w domu. Jeśli zależy ci na posmakowaniu naprawdę dobrego meksykańskiego burrito – postawmy na dobry lokal. Restauracja meksykańska to świetny wybór na lunch, czy obiad, a także na imprezę. Różnorodność dań sprawia, że jeżeli jesteście grupą w lokalu, każdy, wegetarianin też, znajdzie potrawę dla siebie i się naje.

Guacamole

Awokado, czyli smaczliwka wdzięczna to owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Jest niezwykle popularnym dodatkiem do dań kuchni meksykańskiej. Oczywiście pasta guacamole, najsłynniejsza chyba forma przyrządzania awokado, to najpowszechniej spotykana w lokalach meksykańskich potrawa z tego owocu. Ilu kucharzy, tyle przepisów na guacamole. Najczęściej do roztartego miąższu awokado dodaje się cebulę lub czosnek albo jedno i drugie. Czasem dolewa się trochę oliwy lub dodaje trochę majonezu. Typowym dodatkiem są pomidory, a także papryka słodka. No i papryczki chilli i jalapeno. Do tego sól i pieprz oraz sok z cytryny lub limonki – et voila! Guacamole jako przystawkę można podawać z nachosami.

Kuchnia meksykańska jest niezwykle bogata w swojej prostocie. Łączy względnie łatwe przygotowanie z dużą różnorodnością składników, co sprawia, że każdy znajdzie odpowiadające mu smaki. Bogactwo dodatków, aromatyczne przyprawy, pikanteria i świeżość dań – wszystko to sprawia, że kuchnia meksykańska jest niepowtarzalna. I naprawdę warta spróbowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read