Strona głównaGASTRONOMIAJakie noże kuchenne wybrać?

Jakie noże kuchenne wybrać?

Wyprowadzasz się „na swoje” i masz już skompletowane prawie wszystko, ale nie wiesz, jakie noże kuchenne wybrać? To nic trudnego. Młody człowiek, który dopiero się wyprowadza do siebie, zazwyczaj nie ma zbyt wielkich funduszy, ale wystarczy zaledwie kilka porządnych noży, by móc dzięki nim błyszczeć w swojej nowej kuchni.

Jakie noże kuchenne wybrać? Najważniejsza jest jakość!

Wybierając noże, warto kierować się tym, żeby starczyły na lata. Kupując najtańsze początkowo uda Ci się zaoszczędzić, ale jeżeli dużo gotujesz, to jest to bardzo zły pomysł. Takie noże będą się wyginać i łamać, zrobione z kiepskiej stali mogą też rdzewieć, a porządne naostrzenie ich będzie katorżniczą pracą. Więc jakie noże kuchenne wybrać, by nie wyjść na tym źle?

Najlepsze noże, to te wykonane z kutej stali nierdzewnej i pokryte cieniutką warstwą ochronną lub ostrza ceramiczne, które co prawda są kruche, ale naprawdę długo zachowują swoją ostrość. Nie muszą być one bardzo drogie, przyzwoite noże nie wykonane dla profesjonalnych kucharzy, można kupić w naprawdę atrakcyjnych cenach.

Stalowe czy ceramiczne? Jakie noże kuchenne wybrać?

Zastanawiając się, jakie noże kuchenne wybrać, odpowiedz sobie na pytanie: jak często będziesz z nich korzystać? Jeżeli codziennie, to najlepiej jest zainwestować w noże stalowe, które łatwo naostrzyć i choć wymagają pielęgnacji, to używane regularnie się nie psują. Jeśli nie jesteś zapalonym kucharzem i z noży korzystasz raz na jakiś czas, wybierz ceramiczne. Prawdopodobnie nie będziesz mieć potrzeby ich nigdy dodatkowo ostrzyć, gdyż wystarczy fabryczne, trwałe naostrzenie. Nie wymagają też one żadnych dodatkowych zabiegów.

Jakie noże kuchenne wybrać? Rodzaje

Jeżeli nie wiesz, jakie noże kuchenne wybrać, by były uniwersalne, podpowiem Ci, że tak naprawdę gotującej osobie na początek wystarczą trzy ostrza. Jeden długi nóż z ostrym czubem i zwężającym się ostrzem, który nada się zarówno do mięsa, jak i chleba czy pieczeni. To tak zwany nóż szefa kuchni. Drugi to średniej długości nóż ząbkowany, którym możesz pokroić chleb, ale nada się również do oprawienia ryby z łusek. Ostatni, to niewielki nóż do warzyw.

To już wszystkie elementy. Z czasem na pewno dojdą kolejne noże, szczególnie jeżeli lubisz gotować, ale te modele na początek w zupełności wystarczą. Jeżeli zastanawiało Cię jakie noże kuchenne wybrać, to skup się przede wszystkim na tych trzech.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read