Jaki wybrać ekspres do kawy do kawiarni?

Marzysz o otworzeniu własnej kawiarni i zastanawiasz się, jaki ekspres do kawy wybrać, żeby odnieść sukces? Słusznie, bo choć powodzenie lokalu zależy od wielu czynników – lokalizacji, wysokości czynszu, wyjątkowości oferty czy atmosfery, to ekspres do kawy jest sercem takiego miejsca i warto wybrać urządzenie, które będzie dopasowane do Twojej wizji oraz potrzeb przyszłych klientów.

Podsumowanie:

  • Ekspres do kawy do kawiarni musi być niezawodny, łatwy w obsłudze, a swoim designem wpisywać się w ogólny klimat miejsca oraz wywierać dobre wrażenie na klientach.
  • Choć sam ekspres do kawy nie zagwarantuje sukcesu kawiarni, to jest on niezbędny do funkcjonowania takiego lokalu i osiągnięcia zamierzonych celów biznesowych. Dlatego warto poświęcić odpowiednio dużo czasu na jego wybór.
  • Kolbowy ekspres do kawy do kawiarni jest tym najczęściej wybieranym. Aby jednak sięgnąć po model najlepiej dopasowany do specyfiku danego lokalu, warto skorzystać z profesjonalnego doradztwa, dostępnego także w ramach usługi wynajmu i dzierżawy ekspresu kawowego.

Od ekspresu do kawy do kawiarni wymaga się nieco innych rzeczy niż od ekspresu do domowego zastosowania. Urządzenie musi być przede wszystkim niezawodne i wydajne oraz oferować powtarzalną kawę, której wysokiej jakości zawsze będziesz pewien/pewna. Duże znaczenie ma także łatwość obsługi, wygląd i oczywiście cena. Przyjrzyjmy się każdemu z tych elementów.

Wydajność

Wydajność ekspresu do kawy wyrażana jest za pośrednictwem mocy danego urządzenia. Za minimalną uznaje się 1500 W, a za najbardziej optymalną 1900-2000 W. Aby wybrać tę najlepiej dopasowaną, warto wziąć pod uwagę powierzchnię kawiarni i ilość dostępnych miejsc siedzących, lokalizację i jej wpływ na liczbę klientów, a także opcję sprzedaży kawy na wynos. Takie szacunki ułatwią określenie niezbędnej wydajności ekspresu – czy urządzenie powinno radzić sobie z przyrządzeniem 30-60 kaw dziennie, czy raczej powyżej 90 (bo i z taką prezentacją wydajności urządzenia możesz spotkać się w opisach produktów).

Jakość serwowanego napoju

Ta, owszem, zależy przede wszystkim od jakości ziaren oraz umiejętności baristy, ale ekspres także ma w niej swój udział. Wybrane urządzenie musi gwarantować Ci powtarzalność serwowanego napoju – espresso przygotowane z pomocą ekspresu musi być tak samo dobre niezależnie od dnia tygodnia. Tylko wtedy można mówić o stabilności oferty i możliwości rozwijania biznesu. A taką pewność dają przede wszystkim solidne, nowoczesne ekspresy do kawy do kawiarni od renomowanych producentów.

Łatwość obsługi

Liczba stanowisk roboczych w ekspresie, opcja regulacji wysokości, automatyzacja umożliwiająca zapisanie ustawień spieniania mleka czy mielenia ziaren, automatyczne czyszczenie – to elementy, na które warto zwrócić uwagę. Łatwość obsługi jest na wagę złota zwłaszcza, gdy w zespole co rusz pojawiają się nowi pracownicy muszący poznać działanie ekspresu będącego sercem kawiarni. Ale przy dużej liczbie gości docenią ją także stali pracownicy. Dobrze jeśli ekspres liczy ilość zużytej kawy i wody – to ułatwia szacowanie zysków oraz kosztów, bardzo ważnych w każdym biznesie.

Estetyka

Profesjonalny sprzęt, którego estetyka pasuje do wystroju wnętrza i współgra z klimatem kawiarni wywiera dobre wrażenie na gościach i buduje ich doświadczenia. Warto więc wybrać ładny ekspres do kawy do kawiarni i umiejętnie wyeksponować go za barem. Klienci z pewnością zwrócą na niego uwagę, a mogąc podziwiać sprawną pracę baristy, zostaną przekonani o wysokiej jakości całej kawiarni.

Najczęściej wybieranym rodzajem ekspresu do kawy do kawiarni jest ekspres kolbowy. To, który dokładnie model warto wybrać zależy od specyfiki konkretnego lokalu. Dobrym krokiem jest skorzystanie z profesjonalnego doradztwa w tym zakresie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here