Strona głównaDESERYJak zrobić polewę czekoladową?

Jak zrobić polewę czekoladową?

Polewa czekoladowa to idealny dodatek do ciast, tortów, babeczek, lodów, a także innych słodkości. Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i nie wymaga użycia zbyt wielu składników. Jak zrobić polewę czekoladową?

Jak zrobić polewę czekoladową? Potrzebne składniki

Do przygotowania przepysznej polewy czekoladowej będziemy potrzebować:

  • 100 g masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g mlecznej czekolady

Jak zrobić polewę czekoladową? Przepis na polewę.

Z podanej powyżej ilości składników można otrzymać 300 g przepysznej polewy czekoladowej. Jeśli taka ilość będzie za duża, można proporcjonalnie zmniejszyć ilość poszczególnych składników (lub też zwiększyć ją, jeśli będziemy chcieli przygotować większą ilość polewy). Jak zrobić polewę czekoladową? Do małego rondelka należy włożyć pokrojone w kostkę masło, umieszczając go następnie na najmniejszym palniku, ponieważ masło powinno się powoli rozpuścić a w innym przypadku może się spalić. W międzyczasie można podzielić na mniejsze kawałki obie czekolady. Gdy masło całkowicie się roztopi, należy ściągnąć rondelek z palnika, wrzucając do niego kawałki czekolady. Całość wystarczy powoli mieszać przy pomocy łyżki, aż wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączą. Tak przygotowaną polewą należy, jak najszybciej udekorować przygotowane ciasto lub tort, ponieważ wraz z upływem czasu polewa zacznie coraz bardziej gęstnieć.

Jak zrobić polewę czekoladową? Kilka cennych wskazówek.

Polewę czekoladową najlepiej przygotować z dobrej jakości czekolady z jak największą zawartością miazgi i tłuszczu kakaowego. Zamiast czekolady można użyć kakao, natomiast masło można zastąpić np. olejem kokosowym. Polewa czekoladowa bardzo szybko gęstnieje, dlatego też najlepiej używać jej zaraz po przygotowaniu. Jeśli używamy większej ilości gorzkiej czekolady, to do polewy możemy dodać dodatkowo cukier (biały, trzcinowy lub cukier puder), dzięki czemu nie będzie zbyt gorzka. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta, możemy rozcieńczyć ją niewielką ilością ciepłego mleka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read