Strona głównaGASTRONOMIADzielarko-zaokrągalka do ciasta - niezbędny sprzęt do lokalu gastronomicznego serwującego pizzę

Dzielarko-zaokrągalka do ciasta – niezbędny sprzęt do lokalu gastronomicznego serwującego pizzę

Praca w gastronomii często wymaga sporej precyzji. Nie zawsze jesteśmy w stanie ręcznie zrobić coś z taką dokładnością jak specjalistyczna maszyna. By uniknąć błędów i niedociągnięć, konieczna jest inwestycja w odpowiedni sprzęt. Jednym z takich urządzeń jest dzielarko-zaokrąglarka do ciasta.

Dzielarka do ciasta – co to jest?

Dzielarka do ciasta to maszyna dedykowana dla branży gastronomicznej, której zadaniem jest dzielenie ciast pszennych, mieszanych oraz żytnich na kęsy w kształcie kuli o jednakowej wielkości, z przeznaczeniem na pizzę, bułki, pączki czy innego rodzaju wypieki. To urządzenie szczególne przydatne w różnego rodzaju piekarniach, cukierniach, ale także w pizzeriach, gdzie równej wielkości porcje są kluczowe dla jakości produktu końcowego i co za tym idzie – zadowolenia klienta.

Podobnie jak wszystkie urządzenia przeznaczone do lokali gastronomicznych, dzielarko-zaokrąglarka jest wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która jest całkowicie bezpieczna w kontakcie z żywnością, dzięki czemu spełnia wyśrubowane normy sanitarne.

Urządzenie jest również bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Dzięki użyciu stali nierdzewnej, nie osiada na nim brud, a w celu wyczyszczenia noży wystarczy odchylić głowicę na bok, by uzyskać dostęp do części tnących.

Jak działa dzielarko-zaokrąglarka do ciasta?

Mechanizm dzielarko-zaokrąglarek jest stosunkowo prosty. Ciasto wlewa się do maszyny od góry, za pomocą wywrotnicy znajdującej się w leju załadowczym lub podając na specjalnie przygotowanej tacy. Następnie tłok urządzenia delikatnie oddziałuje na ciasto i ssąco-odmierzającym ruchem oddziela za pomocą specjalnych noży konkretnej wielkości porcje. Sposób pracy urządzenia sprawia, że ciasto jest cały czas prawidłowo napowietrzone i nie ulega zmęczeniu. Po odmierzeniu, dzielarka od razu podaje gotowe porcje ciasta.

Bezpieczeństwo pracy z dzielarko-zaokrąglarką

Jak w przypadku każdego urządzenia stosowanego w profesjonalnych lokalach gastronimicznych, praca z dzielarko-zaokrąglarką wymaga krótkiego przeszkolenia i dbałości o zasady bezpieczeństwa. Przy odpowiednim przygotowaniu i przestrzeganiu zasad, a także po wyposażeniu pracownika w niezbędne środki ochrony osobistej ryzyko jakiegokolwiek wypadku przy pracy z dzielarko-zaokrąglarką jest minimalne. Należy jednak pamiętać, by zachować czujność podczas załadunku ciasta do leja oraz włączania urządzenia, by uniknąć pochwycenia przez podajnik taśmowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read