Praca w gastronomii często wymaga sporej precyzji. Nie zawsze jesteśmy w stanie ręcznie zrobić coś z taką dokładnością jak specjalistyczna maszyna. By uniknąć błędów i niedociągnięć, konieczna jest inwestycja w odpowiedni sprzęt. Jednym z takich urządzeń jest dzielarko-zaokrąglarka do ciasta.
Dzielarka do ciasta – co to jest?
Dzielarka do ciasta to maszyna dedykowana dla branży gastronomicznej, której zadaniem jest dzielenie ciast pszennych, mieszanych oraz żytnich na kęsy w kształcie kuli o jednakowej wielkości, z przeznaczeniem na pizzę, bułki, pączki czy innego rodzaju wypieki. To urządzenie szczególne przydatne w różnego rodzaju piekarniach, cukierniach, ale także w pizzeriach, gdzie równej wielkości porcje są kluczowe dla jakości produktu końcowego i co za tym idzie – zadowolenia klienta.
Podobnie jak wszystkie urządzenia przeznaczone do lokali gastronomicznych, dzielarko-zaokrąglarka jest wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która jest całkowicie bezpieczna w kontakcie z żywnością, dzięki czemu spełnia wyśrubowane normy sanitarne.
Urządzenie jest również bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Dzięki użyciu stali nierdzewnej, nie osiada na nim brud, a w celu wyczyszczenia noży wystarczy odchylić głowicę na bok, by uzyskać dostęp do części tnących.
Jak działa dzielarko-zaokrąglarka do ciasta?
Mechanizm dzielarko-zaokrąglarek jest stosunkowo prosty. Ciasto wlewa się do maszyny od góry, za pomocą wywrotnicy znajdującej się w leju załadowczym lub podając na specjalnie przygotowanej tacy. Następnie tłok urządzenia delikatnie oddziałuje na ciasto i ssąco-odmierzającym ruchem oddziela za pomocą specjalnych noży konkretnej wielkości porcje. Sposób pracy urządzenia sprawia, że ciasto jest cały czas prawidłowo napowietrzone i nie ulega zmęczeniu. Po odmierzeniu, dzielarka od razu podaje gotowe porcje ciasta.
Bezpieczeństwo pracy z dzielarko-zaokrąglarką
Jak w przypadku każdego urządzenia stosowanego w profesjonalnych lokalach gastronimicznych, praca z dzielarko-zaokrąglarką wymaga krótkiego przeszkolenia i dbałości o zasady bezpieczeństwa. Przy odpowiednim przygotowaniu i przestrzeganiu zasad, a także po wyposażeniu pracownika w niezbędne środki ochrony osobistej ryzyko jakiegokolwiek wypadku przy pracy z dzielarko-zaokrąglarką jest minimalne. Należy jednak pamiętać, by zachować czujność podczas załadunku ciasta do leja oraz włączania urządzenia, by uniknąć pochwycenia przez podajnik taśmowy.