Strona głównaPORADYBrytfanna - jaką wybrać do swojej kuchni?

Brytfanna – jaką wybrać do swojej kuchni?

Duszenie, pieczenie, gotowanie, zapiekanie w jednym naczyniu? To możliwe, dzięki brytfannie. Dzięki swojej uniwersalności naczynie sprawdzi się dobrze zarówno w domowej, jak i profesjonalnej kuchni, bez względu na rodzaj przygotowywanych potraw.

1. Brytfanna – co wziąć pod uwagę przy zakupie?
2. Rodzaje brytfann

Brytfanna – co wziąć pod uwagę przy zakupie?

Brytfanna powinna znaleźć się w każdej kuchni – o tym nie trzeba przekonywać żadnego fana gotowania. Brytfanny dobrze sprawdzają się w kuchni profesjonalnych i domowych. Dawniej znane pod nazwą gęsiorki, także obecnie będą zwiększać komfort i szybkość gotowania. Szczególnie że większość z nich można używać zarówno w piekarniku, jak i na kuchence. Dzięki temu mogą być wykorzystywane w trakcie pieczenia, smażenia, duszenia, gotowania czy grillowania. Dostępne są także brytfanny dostosowane do kuchenek indukcyjnych, elektrycznych czy ceramicznych.

Wybierając brytfannę do swojej kuchni, warto wziąć pod uwagę kilka aspektów. Pierwszym z nich jest materiał, z którego zostało wykonane naczynie. Na rynku dostępne są brytfanny ceramiczne, głównie przeznaczone do pieczenia. Ich zaletą jest przede wszystkim brak wydzielania się szkodliwych substancji, a także szybkie nagrzewanie i długie trzymanie ciepła. Mogą być używane przez osoby z alergiami na metale. Nie można zapomnieć jednak, że ceramiczne naczynia nie jest odporne na obtłuczenia.

Pokryte ceramiczną powłoką są natomiast brytfanny zwane marmurowymi. To naczynia metalowe z powłoką ceramiczną, która zapobiega przywieraniu potraw. Warto wspomnieć, że ten typ naczynia nadaje się zarówno do używania w kuchence, jak i w piekarniku.
Do pieczenia czy duszenia mięs dobrze sprawdzi się natomiast brytfanna żeliwna, która równomiernie rozprowadza ciepło, a przy tym długo je kumuluje. Do jej wad zaliczyć można natomiast wagę naczynia oraz stosunkowo długi czas nagrzewania.
Funkcjonalnością odznaczają się brytfanny ze stali nierdzewnej, które nie dość, że są lżejsze od żeliwnych, to dodatkowo odporne na zarysowania i uszkodzenia.

Rodzaje brytfann

Brytfanny różnią się od siebie nie tylko wielkością czy materiałem wykonania, ale także przeznaczeniem. Do duszenia polecane są np. naczynia ze szkła. W sytuacji, gdy planujemy używać brytfanny do grillowania, dobrze sprawdzą się natomiast naczynia ze specjalną żeberkową powierzchnią lub rusztem. Kupując naczynie do smażenia, warto natomiast zwrócić uwagę, czy posiada powłokę zapobiegającą przywieraniu. Dobrze sprawdzą się np. brytfanny marmurowe.

Szeroki wybór brytfann znaleźć można na europ24.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read